Met hoeveel zijn we?

Veel studenten hebben te maken met psychische blokkades. Maar ‘veel’ is wel een erg abstract begrip. Hoeveel studenten kampen er in Nederland nu precies met deze problemen?

Een relevant onderzoek hiervoor is die van onderzoeksinstituut Trimbos uit 2010. Volgens het onderzoek heeft 40,2% van de studenten last of last gehad van ‘enigerlei AS-I psychische aandoeningen‘. Dit zijn aandoeningen die van voorbijgaande aard zijn. Tijdelijke psychische aandoeningen. Je kunt hierbij denken aan depressie, angst en stemmingsstoornissen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onderzocht het vorig jaar treffender: zij richtten zich uitsluitend op psychische klachten onder studenten en vroegen daarbij ook naar de oorzaak van de klachten. Wat dit onderzoek zo relevant maakt is het feit dat ze hebben gekeken naar veel verschillende klachten die onder studenten vaak voorkomen. Zo hebben ze gekeken naar klachten als depressie, stress, vermoeidheid en studiedruk. Uit hun onderzoek blijkt dat 49,21% van alle studenten last heeft (gehad) van psychische problemen.

figuur 1 alg

Wat opvalt aan het onderzoek is dat vooral vrouwen die aan het HBO studeren hoog scoren wanneer het gaat om psychische klachten. De studenten geven vooral studiedruk aan als reden voor de psychische problemen, maar ook de combinatie van verschillende bezigheden is een belangrijke reden voor de klachten.

Het komt er al met al op neer ongeveer 40-50% van alle studenten last heeft of heeft gehad van psychische klachten. Dat is bijna de helft! Schrik je daarvan, of haal je juist opgelucht adem?

Plaats een reactie